Slagroomtruffels

Wil je nog wat meer hulp bij het maken van je slagroomtruffels, kijk dan naar deze video waar onze Master Chocolatier Sabine van Weldam je nog wat meer uitleg en instructie geeft. Veel plezier met het maken!

Recept slagroomtruffels

Bereidingstijd: ongeveer 6,5 uur waarvan 6 uur wachttijd.

Dit heb je nodig:

Ingrediënten:

– 250 ml slagroom
– Suiker (naar wens voor in de slagroom)
– De chocoladedruppels
– De Cacaopoeder

Gereedschap

Nodig voor stap 1

o Mixer
o Een kom om je slagroom op te kloppen
o Bakpapier
o Een bord

Nodig voor stap 2

o Een kom om je chocolade in te smelten
o Een spatel of lepel om je chocolade door te roeren
o Een groot bord om je cacaopoeder op te strooien
o Een schort (want, je kan een beetje vies worden)
o 3 vorken
o Een bord om de chocoladeslagroomtruffels op te leggen
o Een afsluitbaar doosje dat je met je gemaakte chocoladeslagroomtruffels in de koelkast kan zetten.

Hoe krijg je perfecte slagroomtruffels?

Stap 1

1) Mix de slagroom die uit de koelkast komt goed stijf
2) Schep met een lepels kleine toefjes van de slagroom op ene bord
3) Zet dit bord tenminste 6 uur in de vriezer

Stap 2 (na de wachttijd van het invriezen van de slagroom)

1) Doe een schort om
2) Smelt ongeveer ¾ van de chocoladedruppels. Dit kan je op twee manieren doen. Door ze 30 seconden in de magnetron (800w) te doen. Dan even goed doorroeren en dan steeds 20 seconden en even roeren tot het mooi vloeibaar is maar niet heet (ongeveer 40 graden, let op, dit is heet!). Beschik je niet over een magnetron, dan kan je de chocolade au bain-marie verwarmen tot deze mooi vloeibaar is.
3) Voeg nu de overgebleven chocoladedruppels toe aan het schaaltje met gesmolten chocolade om de chocolade weer een basis temperatuur van ongeveer 30 a 35 graden te geven. Dat gaat vanzelf door ze er doorheen te roeren. Goed blijven roeren totdat ze helemaal zijn gesmolten.
4) Pak van je bord met koude slagroomtoefjes uit de vriezer de eerste 5 toefjes (laat de andere nog even in de koelkast staan totdat je aan de volgende 5 kan beginnen).
5) Nu ga je een beetje vies worden …. Doop deze met je vingers in de chocolade voor ongeveer 1 voor 1 ongeveer 4 tellen in de vloeibare chocolade. Haal deze eruit met de twee vorken zodat de vloeibare chocolade er een beetje vanaf druipt. Leg deze vervolgens op het bord met chocolade en rol deze met een vork door de cacaopoeder en leg je truffel vervolgens op het bord.
6) Herhaal dit net zo lang tot je alle slagroomtoefjes door de chocolade hebt gehaald en door de cacaopoeder hebt gerold.
7) En voila, je hebt een heel bord vol heerlijke chocoladeslagroomtruffels. Wil je ze niet gelijk op eten bewaar ze dan in een afgesloten doosje of afgedekt door folie in de koelkast voor maximaal 24 uur.

Stel je hebt nog chocolade of cacaopoeder over, wat kan je daarmee doen?

1) Tja, je kan nog een rondje truffels maken
2) Je kan er ook chocoladesaus van maken. Weeg de chocolade en doe er een zelfde hoeveelheid room bij. Roer deze door totdat je een mooie egale saus hebt, echt de beste chocoladesaus die je ooit hebt geproefd. En ga je nog voor een twist, voeg dan bijvoorbeeld wat likeur toe of espresso voor een chocoladesaus met een bijzondere smaak.
3) Van de Cacaopoeder kan je ook nog heerlijke chocolademelk maken. Meng 1 theelepel van de cacaopoeder (als daar stukjes chocolade doorheen zitten is dat niet erg, alleen maar lekkerder) met 2 theelepels suiker en 150 ml melk die tegen het kookpunt aanzit, en dan …. Goed roeren, eventueel een toef slagroom en genieten maar. Wil je de chocolademelk sterk of minder zoet dan doe je meer cacaopoeder of minder suiker.